Index :: About us :: Dogs :: For Sale :: Litters :: In Memoriam :: News :: Contacts

Esittely   /   About us
 
Kuva © Milka Heikkinen

  Olemme koirarakkaat siskokset, Henna Tauriainen ja Minna Määttä, Varsinais-Suomesta. Koirien kanssa olemme olleet tekemisissä niin kauan kuin voi muistaa. Kaikki naapurin koirat rapsuteltiin ja lenkkeilytettiin, kun omasta ei voinut kuin haaveilla. Myös koiraharrastuksissa, kuten näyttelyissä ja agilitykisoissa pyörittiin jo ennen kuin omistimme omaa koiraa. Ensimmäinen koira, novascotiannoutaja Viiru tuli meidän perheeseen vuonna 2003. Viiru pääsi hienoon 14 vuoden ikään, kunnes siirtyi sateenkaarisilloille. Viiru opetti meille paljon korvaamattoman tärkeitä oppeja koirien kasvatuksesta. Viirulle rakkain harrastus oli aina verijälki, jonka myötä olemme päässeet rämpimään metsässä ötököiden syötävänä. Viirun kanssa on omaksi ja koiran iloksi treenailtu myös mm. noutoja ja kotitokoa ja tietysti opetimme kaikki maailman temput ensimmäiselle koirallemme.

Hennalle tuli omaan kotiin muutettuaan pk. collie Luke, maailman kuuliaisin koira. Luken kanssa alettiin treenaamaan tokoa kisatavoitteet mielessä sen ollessa vajaa 2-vuotias ja edistyminen oli huimaa tuon mielettömän oppivaisen koiran kanssa. Luke kuitenkin sairasti erinäisiä autoimmuunisairauksia, jotka lopulta veivät voiton ja Luke piti päästää kivuista ja tuskistaan vain reilun 2,5 vuoden iässä.

 
  Ensimmäinen venäjäntoymme Into saapui Hennalle vuonna 2010. Henna haaveili seuraavaksi saavansa vihdoin agilitykoiran. Into tulikin ensimmäisen agilityssä kisanneen venäjäntoyn, Misun (Tastaway's Ullamaija) viimeisestä pentueesta. Into on täyttänyt kaikki toiveet ja vielä enemmänkin olemalla aina iloinen ja aina valmis toimintaan, sekä ennen kaikkea mitä mahtavin agilitykoira. Inton kanssa kisataankin jo korkeimmassa, Mini 3 -luokassa. Minna oli jo vuosia haaveillut omasta venäjäntoysta ja haave toteutui vihdoin vuonna 2015 kun toimme Ulpun kaukaa Venäjän siperiasta. Ulpunkin kanssa treenaillaan agilitya, ainakin koiran ja omaksi iloksi. Rotu on vienyt molempien sydämet lopullisesti. Iloinen, vauhdikas ja oppivainen koira kompaktissa koossa.

Koirien kasvatusta ehdimme miettiä jo yli kymmenen vuotta, ennen kuin ensimmäinen pentueemme syntyi tammikuussa 2016. Rotu piti vain alkuun olla novascotiannoutaja, johon olimme paneutuneet täydellä sydämellämme vuosien ajan. Kaikki suvut ja sairaudet tutkittiin ja mahdollista meidän kasvatuksen aloittavaa narttulinjaa etsittiin ympäri maailmaa. Inton myötä venäjäntoyhin hullaannuttuamme ja rodun saloihin tutustuttuamme kasvattamamme rotu vaihtui, mutta periaatteemme ovat järkkymättömät. Meille on tärkeintä pyrkiä kasvattamaan terveitä (myös rakenteeltaan) ja hyväluonteisia koiria, jotka ovat rotumääritelmän mukaan rotuisekseen tunnistettavissa.

Vuoden 2014 alussa otimme ensimmäisen askeleen kohti pitkäaikaista unelmaamme, kun meille saapui ensimmäinen venäjäntoy narttu Selma. Tuolloin ei ollut ajankohtaista meille kummallekaan jättää koiraa kotiin, joten etsimme Selmalle sijoituskodin. Selma asui usean viikon Inton seurana, ennen kuin täydellinen sijoituskoti löytyi. Selma muutti Kuopioon, kauas meistä, mutta loppupeleissä välimatkaa tärkeämpi oli löytää se paras mahdollinen koti. Myös Selman kanssa treenaillaan agilitya ja se onkin mitä sopivin laji tälle energiselle ja vauhdikkaalle tytölle.

Henna suoritti kasvattajan peruskurssin vuonna 2007 ja Minna vuonna 2014. Kennelnimeä haimme vuonna 2014. Olemme molemmat Suomen Kennelliiton, Suomen Venäjäntoyt ry:n, sekä Turun Seudun Kääpiökoirat ry:n jäseniä. Henna on lisäksi Koirakerho Tassut ry:n jäsen. Henna on toiminut Suomen Venäjäntoyt ry:n Oulun läänin aluevastaavana 1,5 vuoden ajan kesästä 2011 jouluun 2012, kunnes koitti muutto etelään. Vuonna 2017 Henna otti vastaan Turun seudun aluevastaavan pestin. Pidetään siis yllä toitsumaista toimintaa Turun seutuvillakin. :)-Henna
 

-Minna
 


©Janne&Henna Määttä 2012&2014©